Is koffie gezond?

Is koffie gezond?

Het antwoord op deze vraag is ‘dat hangt ervan af’. Het ligt er namelijk aan hoe je het bereid en hoeveel je ervan drinkt. Het kan wel daadwerkelijk gunstige effecten hebben.

koffie

Gezondheid

Gunstige effecten

Filterkoffie staat in de schijf van vijf van het voedingscentrum. Dit betekent dat onderzoek heeft aangetoond dat het gunstige effecten heeft op de gezondheid en het voorkomen van (welvaarts)ziektes.

Onderzoek laat zien dat het drinken van 2 tot 4 koppen per dag het risico op hartziekten met ongeveer 10% verlaagt. Dezelfde hoeveelheid geeft ongeveer 10% lager risico op een beroerte. Daarnaast is er sterk bewijs dat het drinken van 5 koppen per dag in vergelijking tot geen koffiegebruik samenhangt met een 30% lager risico op diabetes type 2.

Ongunstige effecten

De Gezondheidsraad adviseert 2-4 koppen per dag te drinken. Dat kan ook cafeïnevrij zijn, als het maar filterkoffie is. Hierin zitten de stoffen cafestol en kahweol. Deze stoffen verhogen het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. In koffie gemaakt met een papieren filter zit de minste cafestol. Kookkoffie en koffie uit een cafetière worden niet als een gezonde keuze gezien omdat er veel van de stof cafestol in zit. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en een beroerte.

In reguliere koffie zit ook cafeïne. Cafeïne kan positieve effecten hebben wanneer je een kleine hoeveelheid binnenkrijgt (1 à 2 koppen per dag), zoals een verbeterde concentratie en prestatie en het tegengaan van vermoeidheid. Te veel cafeïne kan echter leiden tot rusteloosheid, hoofdpijn en slapeloosheid. En een goede nachtrust is juist heel belangrijk voor een goede gezondheid. Liever dus een goede nachtrust, dan de vermoeidheid verdrijven met cafeïne!

Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten opletten met hun koffie-inname, omdat cafeïne het risico op een miskraam vergroot en de groei van het kindje kan belemmeren. Ook bij cafeïnevrije koffie zijn aanwijzingen dat bij 3 of meer koppen per dag het risico op een miskraam wordt vergroot.

Sport

Voor sporters kan cafeïne interessant zijn, vooral voor langdurige inspanningen als prestatie belangrijk voor je is. Cafeïne bevordert de prestatie en onderdrukt vermoeidheid. Dit kan handig zijn tijdens een wedstrijd, vooral in de laatste fase. Sommigen nemen cafeïne als supplement, maar koffie werkt ook. Hierbij heb je wel te maken met sterk verschillende cafeïnegehaltes per koffiemerk. Voor je wedstrijd 2-4 koppen koffie kan je net de laatste fase van een lange wedstrijd doorhelpen. Verdeel dit wel over 1-2 uur voor de start, want het is zonde om met maag-darmklachten te moeten opgeven. En ook hiervoor geldt: drink niet te veel koffie, want het heeft ook nadelige effecten.

Wel of geen koffie?

Moet je nu dan 2 koppen gaan drinken als je het bijvoorbeeld eigenlijk niet lekker vindt? Nee, drink vooral 2 (tot 4) kopjes (zonder suiker) per dag als je het lekker vindt, maar ga het niet tegen heug en meug drinken. Als je een gezonde leefstijl hebt dan zullen de risico’s op hart- en vaatziekten, een beroerte en diabetes type 2 sowieso al lager zijn. Bovendien verlagen zwarte en groene thee ook het risico op een beroerte en een hoge bloeddruk, dus ook dat is een gezonde keuze! En vind je het wel lekker? Geniet er dan vooral van!

Reviews

Ik was op zoek naar iemand die mij net dat zetje in de juiste richting kon geven. Andrea heeft een hele fijne persoonlijke aanpak. Er ligt geen vastomlijnd plan, dat wat er speelt wordt aangesproken. Je blijft in regie en bepaalt helemaal zelf hoe ver je wil gaan en op welke vlakken de ontwikkeling plaats gaat vinden. Ik ben zeer tevreden over het traject dat we samen hebben doorlopen en kan iedereen aanraden om een intake gesprek in te plannen als je op zoek bent naar een beetje steun op het volgen van je pad.

- Tim

Voor jezelf zorgen: hoe doe je dat eigenlijk? Moet dat en waar begin je als je het echt even niet meer weet? Andrea heeft mij geweldig op weg geholpen door te luisteren, te observeren en dit terug te koppelen. Ze heeft mij handvatten gegeven en tips en trucs om beter om te gaan met onrust en stress, inclusief slapeloze nachten. Dit gecombineerd met professioneel advies over de juiste voeding en lichaamsbeweging. Jezelf een andere leefstijl aanmeten waarin zelfzorg vooropstaat.

- Fem

Ik heb bij Andrea een kortdurend leefstijlcoachingstraject gevolgd, waarin ik vooral heb gewerkt aan het verbeteren van mijn zelfzorg en tijd vrij te maken voor mezelf binnen het tumult van mijn gezin. Andrea stelde fijne, verdiepende vragen en hielp me echt om concrete stappen te zetten om te veranderen. Nogmaals dank!

- Judith Hoge

Start alvast thuis
met mijn recepten!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Bekijk hier mijn recepten en ga gelijk aan de slag.